đŽ Hur intressant kan en hĂ„llbarhetsrapport vara? Faktiskt jĂ€tteintressant om den kommer frĂ„n Ving och Nordic Leisure Travel Group AB . Jag ska Ă€rligt erkĂ€nna att den Ă€r lĂ„ngt mer insiktsfull och omfattande, bĂ„de pĂ„ bredden och djupet Ă€n jag vĂ€ntat mig. SĂ„klart ser jag Ă€ndĂ„ utvecklingspotential.
Vings hÄllbarhetsrapport 2023
Det hÀr Àr fem saker jag vill rikta strÄlkastarljuset mot.
đš ALL INCLUSIVE. Ving Ă€r Ă€rliga med vad i företages verksamhet som Ă€r ohĂ„llbart idag. Det visar pĂ„ insikt och seriositet. Det finns tydligt kring flyget och dess utslĂ€pp men jag saknar motsvarande problematiserandet med All inclusive. Det Ă€r en affĂ€rsmodell som till stor del ligger lĂ„ngt ifrĂ„n ”gynna ett lokalsamhĂ€lle” som för mig Ă€r en del av turismens existensberĂ€ttigande.
â€ïž SOCIALA VĂRDEN. Det finns en tyngdpunkt pĂ„ den interna jĂ€mstĂ€lldheten. Mer finns att göra för att identifiera fler sociala vĂ€rden att mĂ„lsĂ€tta, göra case kring och mĂ€ta. T.ex. mĂ€ta hur nöjd lokalbefolkningen Ă€r med deras nĂ€rvaro och agerande, utveckla deras arbete kring hur mycket lön som utbetalas till lokal business bĂ„de i pengar och andel samt hur mycket kunder uppskattas spenderar utanför hotellet. Det Ă€r en bra början dĂ€r de vĂ„gar sĂ€tta siffror pĂ„ hur destinationen gynnas.
đč ALKOHOL. Det finns mycket att utveckla kring VAD som serveras i mat- och dryckesvĂ€g. Alkohol nĂ€mns inte en enda gĂ„ng, trots att risk- och missbruk av alkohol ökar under semestern. Det finns ambitioner om minskat svinn och mer lokalt producerad mat men inget om att erbjuda mer vegetariskt, djurvĂ€lfĂ€rd eller minska matens klimatavtryck.
â
HĂ
LLBARHETSSTANDARD. 40 % av de gÀster som reste charter bodde pÄ ett GSTC-certifierat hotell (standard för hÄllbar turism), jag hoppas den siffran kommer öka och omfatta mer av deras verksamhet.
đ„ STAKEHOLDER. Lokalbefolkningen finns inte med som listad stakeholder. Finns de inte, rĂ€knas de heller inte som en viktig och relevant part för företagets framtid att ha dialog med och ta hĂ€nsyn till. Hela resebranschen behöver förĂ€ndra sin relation till och syn pĂ„ lokalbefolkningen.
đ Bra jobbat Ving, sĂ„ inspirerande att fĂ„ lĂ€sa denna gedigna rapport. Hatten av och fortsĂ€tt hĂ„lla fanan högt.
—
đââïž Jag gör hĂ„llbarhetsanalyser och utvecklingsplaner för smĂ„ och stora verksamheter inom resebransch och besöksnĂ€ring. Alla företag gĂ„r för eller senare CSRD till mötes och för att den resan ska bli rolig, Ă„ngestfri och affĂ€rsgynnande finns jag som resurs. Boka mig för en dejt, det kostar inget!
LĂ€mna ett svar